Friday, January 2, 2009

άγονη γραμμή

Ο πολιτισμός ρίχνει άγκυρα



Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ (spinou@enet.gr)

Το καλοκαίρι, όσοι αναζητούν την επιστροφή στη φύση και στην παράδοση θυμούνται τα νησιά της άγονης γραμμής. Μετά τα αφήνουν στην (αβάσταχτη) ησυχία τους. Κι όμως, στην καρδιά του χειμώνα, τον ερχόμενο Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο τα πλοία που θα αράξουν στα πιο απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων θα είναι φορτωμένα με μουσική, θέατρο, βιβλία και άλλα πολιτιστικά αγαθά. Από τη Φολέγαδρο, τη Σίκινο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα μέχρι τη Δονούσα, την Αμοργό, την Αστυπάλαια, την Τήλο, τη Σύμη και το Καστελόριζο, το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» που συνδιοργανώνουν η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διάδραση», το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αναμένεται να κάνει τονωτικές ενέσεις πολιτισμού με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που δεν περιορίζονται απλώς στη θέαση, αλλά προτρέπουν τους κατοίκους σε συμμετοχή.

Το πρόγραμμα, που αυτές τις μέρες διαμορφώνεται, περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές (ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ), θεατρικά δρώμενα (Καραγκιόζη, παντομίμα κ.λπ.). «Θέλουμε να δείξουμε στους νησιώτες της άγονης γραμμής ταινίες πρώτης ποιότητας, που θα τους κάνουν να περάσουν όμορφα παρά να τους προβληματίσουν», λέει ο εμψυχωτής του προγράμματος Στέφανος Νόλλας, από την ομάδα της «Διάδρασης».

Τα βράδια θα γεμίσουν με νησιώτικα τραγούδια που θα ερμηνεύσει ο βιολιστής Νίκος Οικονομίδης, που κατάγεται από τη Σχοινούσα, και η Κυριακή Σπανού. «Θα παίξουμε αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια, που έχει καιρό να τα ακούσει ο κόσμος, να αναβιώσουμε την ατμόσφαιρα του πανηγυριού», μας λέει ο Ν. Οικονομίδης. Και τα ράφια των βιβλιοθηκών, που υπάρχουν κυρίως στα σχολεία των νησιών, θα γεμίσουν με βιβλία. Εξαλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών θα φροντίσει, όπως μας λέει ο πρόεδρός της Γιώργος Δαρδανός, «για τη συγκέντρωση βιβλίων που θα αποτελέσουν τη μαγιά για τη δημιουργία επαρκών και διαρκώς εμπλουτιζόμενων βιβλιοθηκών σε κάθε ένα από τα νησιά αυτά που ζουν δώδεκα μήνες το χρόνο, αλλά τα θυμόμαστε μόνο τους τρεις καλοκαιρινούς».

Στο τέλος θα εκδοθεί ένας τουριστικός οδηγός, διαφορετικός από τους άλλους, με τη ματιά και το συναίσθημα των παιδιών που ζουν σ' αυτά τα νησιά, τα οποία θα κληθούν να απαθανατίσουν τις αγαπημένες γωνιές του τόπου τους.

«Η "Αγονη Γραμμή Γόνιμη" προέκυψε ως αντίδωρο στα νησιά που γεμίζουν τη ζωή μας, εκεί που πλαγιάσαμε, ξαναβρίσκοντας τις μυρωδιές, τα χρώματα και τη γεύση του αληθινού. Κυρίως το αγαθό που είχαμε στερηθεί περισσότερο ζώντας στην ξεραΐλα του κλεινού άστεως: την ηρεμία της γειτονιάς», συνεχίζει ο Στ. Νόλλας. «Θέλουμε να έρθουμε κοντά σ' εκείνη την Ελλάδα που μας δίνει τόσα πολλά και μόνον το καλοκαιρινό, εύκολο, πρόσωπό της γνωρίζουμε. Δεν θέλουμε να βάζουμε σύρτη στην ανοιχτή πόρτα, κάθε τέλος καλοκαιριού».

«Να πάρουν οι κάτοικοι τη σκυτάλη»

Θεού θέλοντος και -κυρίως- καιρού επιτρέποντος, θα γίνουν τρεις εξορμήσεις στα νησιά, με τετραήμερα εκδηλώσεων σε κάθε λιμάνι. Οι διοργανωτές θα αξιοποιήσουν τις υποδομές όπου υπάρχουν, όπως τη δραστήρια Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, η οποία με πρωτοβουλία του Τάσου Πέππα εδώ και δέκα χρόνια οργανώνει προβολές, χειμώνα καλοκαίρι. «Θα συνεργαστούμε με πολιτιστικές αίθουσες, λέσχες, ομάδες, συλλόγους. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε σχολεία, καφενεία, εκεί όπου συχνάζει ο κόσμος», συνεχίζει ο Στ. Νόλλας, ο οποίος τονίζει ότι πρόθεση των διοργανωτών δεν είναι να εμφανιστούν σαν φωστήρες: «Επιδίωξή μας είναι να οργανώσουμε το πρόγραμμα για μια-δυο συνεχόμενες χρονιές, να βάλουμε ένα σπόρο και στη συνέχεια, οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών να πάρουν την πρωτοβουλία στα χέρια τους. Φιλοδοξούμε να γίνουν κάποιες υποδομές πολιτισμού, και να δοθεί ένα πρόσθετο κίνητρο για να μην αφήνουν τον τόπο τους».

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί νησιώτες, όπως ο νέος κοινοτάρχης Σικίνου Ιωάννης Συρίγος, προσβλέπουν στο πρόγραμμα: «Είμαστε λίγο ξεχασμένοι. Ζούμε στην απομόνωση. Οι παλιοί μεγαλώνουν και οι νέοι φεύγουν γιατί υπάρχει ανεργία. Το καλοκαίρι η Σίκινος έχει 300 κατοίκους και τον χειμώνα 200. Το δημοτικό σχολείο έχει τέσσερα παιδιά και το γυμνάσιο 14. Το πρόγραμμα αυτό θα μας δώσει χαρά και κίνητρο να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο και να συνεχίσουμε τις καλοκαιρινές μας εκδηλώσεις που αναβιώνουν παλιά ήθη, έθιμα και πανηγύρια», λέει.

Το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. «Πιστεύουμε πως δίνει πνοή στα νησιά της άγονης γραμμής», τονίζει ο γεν. γραμματέας της Χαράλαμπος Κόκκινος. «Ο τόπος μας έχει ανάγκη την πολυμορφία και την ανάδειξη των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιφέρεια. Η αποκέντρωση είναι μονόδρομος όταν μια χώρα ασφυκτιά απ' την υπερανάπτυξη του κέντρου της».

Η ιδέα των χειμερινών εκδηλώσεων στην άγονη γραμμή ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από τις «Μέρες ντοκιμαντέρ» στη Φολέγανδρο, όπου πολλοί ντόπιοι, «επαναπατρισμένοι» Αθηναίοι και τουρίστες παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ ελλήνων σκηνοθετών στην αυλή του δημοτικού σχολείου του νησιού. Μετά όμως οι ντόπιοι έρχονται αντιμέτωποι την πραγματικότητα της απομόνωσης και της κακοκαιρίας. Μοναδική ψυχαγωγία, το χαζοκούτι, όταν δεν υπάρχουν διακοπές ρεύματος...

«Η μονοκρατορία της τηλεοπτικής εικόνας και στις συνθήκες απομόνωσης δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό και άνυδρο», τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Γιώργος Παπαλιός. «Είναι πρωτίστως η νεολαία, το δημιουργικό κομμάτι των νησιών μας που πλήττεται από αυτή την κατάσταση». Γι' αυτό προτείνουν διέξοδο στις κινηματογραφικές εικόνες για να εκπληρωθεί και ένας από τους σκοπούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Δέσποινα Μουζάκη: «Η ενίσχυση εκείνων των πολιτιστικών εκδηλώσεων που μεταφέρουν την τέχνη της εικόνας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πόσω μάλλον στη νησιωτικη Ελλάδα που θαλασσοδέρνεται αποκλεισμένη το χειμώνα».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=94370044

No comments:

Post a Comment