Wednesday, January 7, 2009

Δράση Αμοργού


Δράση Αμοργού (30-04-2006)


Η Αμοργός αποτελεί ένα από τους τελευταίους παραδείσους στις Κυκλάδες. Η μεγάλη απόσταση από την Αθήνα, τα άγρια τοπία της και η αγάπη των κατοίκων της την έχουν έως σήμερα προφυλάξει σε σημαντικό βαθμό από την υπερδόμηση που θέτει σε κίνδυνο το οικονομικό μέλλον πολλών Κυκλαδονήσιων. Όμως, όπως συνέβη πρόσφατα και σε άλλα απόμακρα νησιά του Αιγαίου, μπορεί η υπερδόμηση να κατακλύσει το νησί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Κάθε Αύγουστο η Αμοργός βουλιάζει από τουρίστες. Όμως από τον Μάιο έως Ιούλιο και από Σεπτέμβρη έως Οκτώβρη η τουριστική κίνηση είναι σχετικά περιορισμένη, ενώ το χειμώνα το νησί εγκαταλείπεται και από αρκετούς μόνιμους κατοίκους. Αυτό δημιουργεί την πεποίθηση σε πολλούς κατοίκους, ότι αυτό που χρειάζεται το νησί είναι περισσότερες υποδομές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη φιλοξενία ακόμη περισσότερου κόσμου. Αυτό μεταφράζεται σε διάνοιξη νέων οδών προς παραλίες και μέρη του νησιού, την δόμηση συγκροτημάτων κατοικιών κάθε χρόνο και σε ένα ακόμη ανέγγικτο τοπίο, καταστροφή μονοπατιών, προκειμένου να μη χρειαστεί να δώσει κανείς τα κτήματά του και πολλά άλλα. Με τον  τρόπο αυτό, στην καλύτερη περίπτωση επιτυγχάνεται οριακή αύξηση του τουρισμού τον Αύγουστο, αλλά αναμφίβολα περιορίζεται ακόμη περισσότερο η τουριστική σεζόν και αυξάνεται η ερήμωση τον χειμώνα.  Στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται η Αμοργός, είναι να βελτιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ημέρες διαμονής, κατά κεφαλή δαπάνη, επαναληψιμότητα) των επισκεπτών του Αυγούστου και να προσελκύσει και άλλους επισκέπτες στην εκτός Αυγούστου περίοδο (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο). 

Ποιοι όμως επισκέπτονται τα νησιά αυτούς τους μήνες; Περιπατητές, φυσιολάτρες, επισκέπτες που ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν μοναδικές τοπικές γεύσεις, το μοναδικό τοπίο και οποιοδήποτε χαρακτηριστικό κάνει ένα νησί τόσο μοναδικό, ώστε αξίζει να το επιλέξεις μέσα από τις εκατοντάδες χιλιάδες παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Επισκέπτες που θα αγαπήσουν το νησί, θα έρχονται κάθε χρόνο και θα το διαφημίσουν και στους φίλους τους.

Ο περιπατητικός και παρατηρητικός (bird-watching) τουρισμός, σε αντίθεση από ότι συχνά πιστεύεται, είναι τουρισμός υψηλών εισοδημάτων. Πρόκειται για επισκέπτες που διαμένουν στα καλύτερα διαθέσιμα καταλύματα, αναζητούν τις τοπικές γεύσεις και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω εφόσον αυτό που τους προσφέρεται είναι πραγματικά αυθεντικό και μοναδικό. Η Ελλάδα, λόγω της ιστορίας της, της γεωμορφολογίας της και του κλίματός της έχει φυσικό πλεονέκτημα και ήδη προσελκύει περιπατητικό τουρισμό. Η Μυτιλήνη και η Λήμνος είναι από τα πρώτα νησιά που απολαμβάνουν τα οφέλη της αξιοποίησης του φυσικού τους πλεονεκτήματος. Σήμερα η Μυτιλήνη αποτελεί έναν παγκόσμιας εμβέλειας οικοτουριστικό προορισμό, με κρατήσεις ήδη από το 2006 για το 2007. Όμως στα περισσότερα νησιά, κάθε χρόνο αρχαία, μεσαιωνικά ή νεώτερα μονοπάτια μετατρέπονται σε δρόμους ή καταστρέφονται από την εγκατάλειψη, ενώ οι βιότοποι υποβαθμίζονται και απειλούνται.  Μαζί τους χάνεται και η δυνατότητα των νησιών αυτών να επιμηκύνουν την τουριστική τους περίοδο. Πως μετά να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το χειμώνα, όταν η ζήτηση πέφτει;


Κάποια οικοδομική δραστηριότητα, εντοπισμένη σε συγκεκριμένα σημεία ενός νησιού, είναι αναγκαία, τόσο για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών φιλοξενίας, όσο και για την στέγαση των κατοίκων των νησιών. Όμως δεν είναι η δόμηση που θα φέρει την ανάπτυξη και την αναγκαία, για την διατήρηση της ζωής στα νησιά, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Δε χρειάζεται να γίνεται άναρχα και σε βάρος της μοναδικότητας των νησιών του Αιγαίου, της φυσικής ομορφιάς και των κατασκευών που οι προηγούμενες γενιές με πολύ κόπο μας παρέδωσαν και σήμερα αποτελούν τους κύριους τουριστικούς πόρους. Δε χρειάζεται να γίνεται σε βάρος του οικονομικού μέλλοντος των παιδιών των νησιών του Αιγαίου. Απαιτούνται γενικοί κανόνες για όλα τα νησιά του Αιγαίου που να ορίζουν ποιοι είναι οι πόροι που πρέπει να προστατεύονται (περιοχές Φύση 2000, βιότοποι, μονοπάτια, κορυφογραμμές, ρέματα, αγροτικές καλλιέργειες, παραδοσιακοί οικισμοί με τα τοπία τους)

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ μέσω του Προγράμματός της για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο δραστηριοποιείται από τον Απρίλη στην Αμοργό.  Ήδη έχουν γίνει προβολές της βραβευμένης ταινίας της Λ. Καρρά, «φωνή Αιγαίου» και συζητήσεις για τις αειφόρες προοπτικές της Αμοργού και τους κινδύνους από πιθανή στροφή στην μονοκαλλιέργεια της δόμησης στο Γυμνάσιο, Λύκειο και ΤΕΕ αλλά και στα Δημοτικά Αρκεσίνης, Καταπόλων και Θολαρίων, ενώ ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Τι μου αρέσει στην Αμοργό και θέλω να διατηρηθεί και τι θέλω να αλλάξει», όπου συμμετείχαν 60 μαθητές από όλα τα σχολεία της Αμοργού. Πραγματοποιήθηκαν επίσης 2 ανοικτές εκδηλώσεις με προβολή της «Φωνής Αιγαίου» αλλά και του ντοκιμαντέρ του Βαγγέλη Βασσάλου για την Επεξεργασία μεταξιού στην Αμοργό. (στην Κινηματογραφική Λέσχη Αμοργού, στο Βρούτσι,  και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Καταπόλων, στα Κατάπολα). Τέλος στις 5 Ιουνίου γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος  σε συνεργασία με το Σύλλογο Επαγγελματιών Αιγιάλης και τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Κρίκελος», με προβολή των 2 ταινιών και μικρή συζήτηση. Επίσης στα πλαίσια του συνεδρίου Υπέρια 2006, Αιγιάλη, Αμοργού 27-29 Απριλίου, παρουσιάστηκε τόσο η δουλειά μας στο Αιγαίο, όσο και οι κρίσιμες επιλογές που καλείτε να κάνει η Αμοργός για να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, μέσα από την προστασία του τοπίου, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της και όσον άλλων χαρακτηριστικών την κάνουν να ξεχωρίζει από άλλους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και στον κόσμο. Ο Δήμος Αμοργού συνεργάζεται ενεργά για την ομαλή ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων μας στην Αμοργό, ενώ η κ Λίλα Μαραγκού στήριξε ουσιαστικά την προσπάθειά μας, παρέχοντας πολυήμερη φιλοξενία στον Ξενώνα των Αρχαιολόγων στην Χώρα.

3 Ιουνίου -11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν οι εκθέσεις των φωτογραφιών των μαθητών καθώς και των σχολίων τους στο γυμνάσιο Αμοργού (στην Χώρα), 2 Ιουλίου, στο δημοτικό σχολείο Αρκεσίνης, 3-5 Ιουλίου, στο δημοτικό σχολείο Κατάπολων 6-8 Ιουλίου, και στο δημοτικό σχολείο Λαγκάδας 9-11 Ιουλίου, ενώ στις 2 Ιουλίου στο Γυμνάσιο, στην Χώρα, πραγματοποιηθηκε η εκδήλωση βράβευσης των συμμετεχόντων. Τα παιδιά ανησυχούν για την υπερδόμηση που απειλεί τα τοπία και τις γεωργικές καλλιέργειες και τελικά τον τουρισμό. Θέλουν να διατηρηθούν τα μνημεία και τα μονοπάτια, και το φυσικό τοπίο και για να τα απολαμβάνουν  τα ίδια αλλά και γιατί καταλαβαίνουν πως από αυτά εξαρτάται το οικονομικό μέλλον του νησιού.  “Να κτίζουν σπίτια, αλλά όχι εκτός οικισμών. Να φτιάξουν τα παλιά, με την  παλιά τεχνική. Να κρατηθούν τα παλιά επαγγέλματα, για να μπορούν και οι τουρίστες και οι νέοι να βλέπουν πως ζούσαν και δουλεύανε παλιά” “Οι άνθρωποι έχουν σταματήσει να μαζεύουν ελιές. Θα ήθελα να συνέχιζαν να έκαναν λάδι με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτοί οι τόποι που έχουν λουλούδια και δέντρα θα αρχίζουν να κτίζονται και να  καταστρέφονται. Θα ήθελα να διατηρηθούν έτσι.”, λέει ο Βαγγέλης Σίμος από την Γ’ γυμνασίου Αμοργού.  “Να μείνουν τα αμπέλια. Είναι ωραίο για τον τόπο να υπάρχουν και να μην είναι όλο τσιμέντο και σπίτια ” λέει ο Δημήτρης Λουδάρος και “να υπάρχουν καρποί δικοί μας. Να μην τα αγοράζουμε όλα από τα μαγαζιά ”, συμπληρώνουν οι Γιάννης Νομικός & Χρήστος Σίμος


http://www.diktioaigaiou.gr/contents/about.php?kid=32&action=show&m1=4&lang=1

No comments:

Post a Comment