Thursday, January 8, 2009

ΜΕΡΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Κάθε ταινία ντοκιμαντέρ αποτελεί κι από ένα ξεχωριστό πορτρέτο. Στην τρίτη τους χρονιά, οι ΜΕΡΕΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ παρουσιάζουν ταινίες που ψηλαφούν, η καθεμία με τον τρόπο της, τα διακριτά χαρακτηριστικά διαφορετικών μεταξύ τους προσώπων, καταστάσεων και θεμάτων, δίνοντας στο θεατή την ευκαιρία να απολαύσει και να «μελετήσει» πορτρέτα άλλοτε γνώριμα, άλλοτε αξιοπερίεργα, κάθε φορά όμως ιδιαίτερα και μοναδικά, είτε πρόκειται για μονάδες είτε για πολυφωνικά, αλλά αδιάσπαστα σύνολα.

Για πρώτη φορά φέτος, το κινηματογραφικό κομμάτι των ΓΙΟΡΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει ξενόγλωσσες ταινίες στο πρόγραμμά του. Πέρα από το υπέροχο «Grizzly Man» του γνωστού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτσογκ, οι υπόλοιπες ξένες παραγωγές αποτελούν μια συνεργασία με τοECOCINEMA, το οποίο θα παρουσιάσει κατά τις Μέρες Ντοκιμαντέρ ένα μέρος από το εξαιρετικό φετινό του πρόγραμμα.
  • Πάρβας, άγονη γραμμή
    Σκηνοθεσία: Γεράσιμος Ρήγας. Ελλάδα, 2008, 78'
    Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους

    Η ταινία εστιάζει σε μια συγκεκριμένη σειρά από στιγμές της καθημερινότητας του Δημήτρη Γιαννάκου (Πάρβα), της γυναίκας του Φλώρας και των τριών θυγατέρων τους από τη χώρα της Αμοργού. Στις πλέον γαλήνιες και στις πλέον άγριες στιγμές, η φύση είναι ένας επιπλέον συγγενής, εχθρικός καμιά φορά. Τα περιβόλια, οι ρεματιές, τα οπωροφόρα είναι καθημερινοί σύντροφοι. Ο Δημήτρης Γιαννακός είναι από τους τελευταίους που πρόφτασαν να γεράσουν με αυτά που πρωτοαγάπησαν. Τα κρατάει μέσα του στέρεα, διαρκή, όπως κι ένας μακρινός του πρόγονος. 

No comments:

Post a Comment