Monday, January 5, 2009

καφενείο «Το κάστρο»

καφετζής άγονης γραμμής



Ο Πάρβας, Δημήτρης Γιαννακός, με την κόρη του Ντίνα έξω από το καφενείο τουςΣτη χώρα της Αμοργού υπάρχει το καφενείο «Το κάστρο», που για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους ξένους επισκέπτες του νησιού σημαίνει πολλά. Εκεί, διαφορετικοί άνθρωποι, από τον Γεράσιμο τον βοσκό, τη μουγκή μοδίστρα μέχρι τον Γάλλο κοινωνιολόγο Εμίλ Κολονί, αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Τι κι αν έχει παραμείνει το ίδιο και απαράλλαχτο από τότε που χτίστηκε. Ακόμη και η έλλειψη της θέας δεν εμποδίζει κανέναν από τους φανατικούς θαμώνες του. 


Ενας απ' αυτούς, ο 37χρονος σκηνοθέτης Γεράσιμος Ρήγας, γύρισε ντοκιμαντέρ για το καφενείο ή, για να ακριβολογούμε, για τον ιδιοκτήτη του, Δημήτρη Γιαννακό ή Πάρβα, όπως είναι το παρατσούκλι του. Γιατί ο Πάρβας είναι που τραβά τον κόσμο. Κατάφερε με τη φιλοξενία και την αυθεντικότητά του όχι μόνο να συνομιλεί αλλά αληθινά να επικοινωνεί ακόμη και με αλλόγλωσσους.


Ο Γεράσιμος Ρήγας αγαπά το νησί και το επισκέπτεται χρόνια. Ενα ξημέρωμα, πριν από λίγα χρόνια, κάθισε με τους ξενυχτισμένους φίλους του έξω από το καφενείο. Ακόμη και κλειστό είναι φιλόξενο. Η εικόνα του Πάρβα να βγαίνει από την ομίχλη της Αμοργού και να έρχεται με το μπαστούνι του 5.45 το πρωί να ανοίξει το καφενείο ήταν αρκετή. Λίγους μήνες αργότερα, χειμώνα του 2006, ξεκίνησε τα γυρίσματα. Εκείνη η χρονιά έμελλε να είναι η τελευταία της ζωής του 84χρονου Πάρβα...


Το 75λεπτο ντοκιμαντέρ «Πάρβας, άγονη γραμμή» θα προβληθεί την Κυριακή στις 8 μ.μ. στην κινηματογραφική λέσχη στο Βρούτσι της Αμοργού (στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Μέρες καλοκαιριού») για πρώτη φορά. Θεατές θα είναι οι κάτοικοι του νησιού, θαμώνες, φίλοι και συγγενείς του Πάρβα...


Η κάμερα παρακολουθεί την καθημερινότητά του και του καφενείου του, σαν να μη βρίσκεται εκεί. «Κάνε εσύ τη δουλειά σου κι εγώ τη δική μου», του είπε ο Πάρβας, βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση. «Αυτό ακριβώς ήθελα να του ζητήσω και δεν πρόλαβα, τα είπε όλα εκείνος. Ετσι ήταν. Απλός, αυθεντικός, αληθινός, εξαιρετικός», θυμάται ο σκηνοθέτης. Σήμερα το καφενείο λειτουργεί η μία από τις τρεις κόρες του.


«Ο Πάρβας αλλά και οι ντόπιοι θαμώνες του, αν και έχουν ζήσει εξαιρετικά δύσκολα, δεν έχουν χάσει ίχνος από την ανθρωπιά τους. Αγάπησαν και διέσωσαν το τοπίο γύρω τους και κυρίως όλους τους ιδιαίτερους συνανθρώπους τους. Κι αυτό χάνεται μαζί τους... Τους το αφιερώνω».


Γεννημένος στην Αθήνα, ο Γεράσιμος Ρήγας σπούδασε Οικονομικά στο London School of Economics πριν στραφεί στο σινεμά. Σπούδασε σκηνοθεσία και παραγωγή ντοκιμαντέρ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και ο «Πάρβας» (συμπαραγωγή με το Σκάι TV και την ενίσχυση του ΕΚΚ) είναι η δεύτερη ταινία του μετά τις «Συνήθειες». Τώρα ξεκινάει το «ταξίδι» της σε σημαντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του εξωτερικού.



ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΑΡΚΑ



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/07/2008


No comments:

Post a Comment