Saturday, January 10, 2009

Parvas

"Parvas” is a family story. It depicts a series of ordinary events, of chance happenings in the family of Dimitri Giannakos, also known as Parvas, that resides in Chora of Amorgos.In a small Greek village on the island of Amorgos we observe the daily life of Dimitri, Flora and their daughter Dina, who fill their days following the same routine for 50 years. Dimitri Giannakos divides his time between his garden and the coffee shop he runs with his wife and daughter. They stay at the coffee shop.Amorgos is popular to filmgoers from the film “Le Grand Bleu” where Dimitri Giannakos plays a small part. The film “Parvas” shows life in the island of Amorgos as it really is. There is no voice over or interviews, the story tells itself in images and the filmmaker keeps himself invisible. 
ΠΑΡΒΑΣ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ του Γεράσιμου Ρήγα
Ημερομηνία καταχώρησης: Τρίτη, Ιανουάριος 13 @ 07:45:12 MST - Συντάκτης : Jim Papamichos

Arts & Culture
ΠΑΡΒΑΣ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
PARVAS
του Γεράσιμου Ρήγα

Υπόθεση: Η ταινία σκιαγραφεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας που κατοικεί στην Χώρα της Αμοργού. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Δημήτρης Γιαννακός, γνωστός και σαν Πάρβας. Η ταινία συνολικής διάρκειας 75 λεπτών χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τέσσερις εποχές στην Χώρα της Αμοργού.







ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Παραγωγή, Σκηνοθεσία, Φωτογραφία
Γεράσιμος Ρήγας

Συμπαραγωγή
ΣΚΑΪ

Υποστήριξη
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Μοντάζ
Γιώργος Τριανταφύλλου

Μουσική
Νίκος Κηπουργός

Επιμέλεια Τίτλων
Βασίλης Διοσκουρίδης

Συμμετέχουν
Δημήτρης Γιαννακός
Φλώρα Γιαννακού
Ντίνα Γιαννακού
Βαγγέλης Σιμαγδαλάς
Γεράσιμος Σιμιγδαλάς
Κωσταντής Γιαννακός
Ρηνιώ Σπυριδάκη-Γιαννάκου
Αρμέλ
Μαρία Θεολογίτου
Ανδρέας Γιαννακός
Κώστας Γιαννακός
Δημήτρης Γιαννακός
Μανώλης Δεσποτίδης
Δημήτρης Μαρκουλής

Χρονολογία παραγωγής
2008

Χώρα παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Γλώσσα
ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Διάρκεια
75'

Εικόνα
ΕΓΧΡΩΜΗ

Είδος ταινίας
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Διανομή
ΕΚΚ (Ελλάδα) (2009)

Περισσότερα για την ταινία

Χειμώνας
Πρώτες εικόνες από την χιονισμένη Χώρα της Αμοργού. Ο Πάρβας όπως κάθε μέρα ξυπνά στις 5και30 το πρωί και πηγαίνει να ανοίξει το καφένειο του. Πρώτος πελάτης ο Γεράσιμος Σιμιγδαλάς, βόσκος της Χώρας που φθάνει στο καφενείο λίγο αργότερα. Ακολουθούν η Φλώρα, η Ντίνα και σιγά-σιγά η μέρα ξεκινά. Αργότερα, ο Πάρβας κατεβαίνει στα περγαλίδια του και καλλιεργεί το μικρό κομμάτι γης που του ανήκει. Η Φλώρα και η Ντίνα μένουν στο καφενείο. 
Άνοιξη
Λίγες μέρες μετά το Πάσχα ο Δημήτρης Γιαννακός μένει στο κρεβάτι. Το καφενείο αναλαμβάνουν η Φλώρα και η Ντίνα. Οι μέρες περνούν και ο Πάρβας παραμένει στο κρεβάτι. Η καθημερινότητα του καφενείου συνεχίζεται κανονικά. 
Καλοκαίρι
Ο Πάρβας πεθαίνει στις 29 Ιουνίου του 2006. Τελευταίος που τον επισκέπτεται ο Γεράσιμος Σιμιγδαλάς. Την άλλη μέρα η Φλώρα ανοίγει το καφενείο στις 5και45 το πρωί. Λίγο πιο μετά έρχεται η Ντίνα. Η Φλώρα και η Ντίνα έχουνε το φέρσιμο των βράχων της άγονης γραμμής που δέχονται τον άνεμο και τα κύματα και μέσα στην αλλαγή δεν αλλάζουν.
Φθινόπωρο
Η Φλώρα θα φύγει για την Νάξο, όπου θα μείνει με την άλλη κόρη της, την Ρηνιώ, και το καφενείο το αναλαμβάνει η Ντίνα….

Ματιά του σκηνοθέτη

Σε αυτή την ιστορία δεν θα ύπαρχει αφηγητής. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει πλοκή, απλά μια σειρά από τυχαία περιστατικά από την ζωή μιας οικογένειας που κατοικεί στην Χώρα της Αμοργού. Θα εστιάσω σε μια συγκεκριμένη σειρά από στιγμές της καθημερινότητας στους 24 μήνες που κινηματογραφούσα τον Δημήτρη Γιαννάκο, την γυναίκα του Φλώρα και τις τρεις κόρες τους. Την Ντίνα που μένει στην Αμοργό μαζί με την οικογένεια της. Την Ρηνιώ που μένει στην Νάξο με την οικογένεια της και την Μαρία που μένει στον Πειραία με τον σύζυγο της Δημήτρη, ο οποίος έρχεται συχνά στην Αμοργό να βοηθήσει. Στις πλέον γαλήνιες και στις πλέον άγριες στιγμές η φύση είναι ένας επιπλέον συγγενής, εχθρικός καμιά φορά. Τα περιβόλια, οι ρεματιές, τα οπωροφόρα είναι καθημερινοί σύντροφοι.

Ο Δημήτρης Γιαννακός είναι από τους τελευταίους που προφτάσανε να γεράσουνε με αυτά που πρωτοαγάπησαν. Τα κραταεί μέσα του στέρεα, διαρκή, όπως και ένας μακρινός του πρόγονος. Η ταινία αποτελεί το καταστάλαγμα μιας σταδιοδρομίας τριών τετάρτων του 20ου αιώνα και συνοψίζει τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωταγωνιστή. Το ραφιναρισμένο γούστο και την αίσθηση ενός Αιγαιοπελαγίτη του 7ου π.Χ. αιώνα που επέζησε και έφτασε ως τις μέρες μας.


ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://www.imdb.com/


No comments:

Post a Comment